DIY mondkapje

DIY mondkapje

Mondkapjes, een jaar geleden nog iets dat je alleen tegenkwam bij de tandarts of in het ziekenhuis. Nu een dagelijks gebruiksvoorwerp dat je standaard in je tas hebt en in alle kleuren en soorten verkrijgbaar is. Aan de discussie of een mondkapje nu echt werkt en welke goed is en welke niet wagen wij ons niet bij ME. Wij weten het ook niet. Maar wel geloven wij in ‘alle beetjes helpen’, dus dragen wij hem braaf waar gevraagd.

En dan is het natuurlijk wel leuk als het mondkapje een beetje leuk is. Gemaakt van een gezellig stofje, in een vrolijk kleurtje. Zodat iemand toch nog denkt dat je vrolijk lacht. Want dat vind ik het gekste. Dat je naar iemand glimlacht en je beseft dat iemand dat helemaal niet ziet. Zo’n gemis! Juist in deze tijd, waarin een beetje aandacht en vriendelijkheid naar elkaar zo belangrijk is.

Leuke mondkapjes kun je inmiddels op best veel plekken kopen. Maar nog leuker is er eentje zelf te maken. Je hebt dan echt een uniek mondkapje dat precies bij jou past. En daarnaast is het een leuk klusje om te doen als je thuis zit. Iets met je handen doen is enorm rustgevend en gezond, ter afwisseling van het werken achter een beeldscherm.

Heb je een naaimachine en zie je het wel zitten zelf een mondkapje te klussen? Dan vind je hier een patroon en ga je als volgt te werk:

  • Nodig: stof, smal elastiek, schaar, patroon

  • Het patroon dat je hier vind print je op A4 formaat uit. Dan heb je het patroon op ware grootte.
  • Zoek een stof uit. Hier kun je ook goed een oud kledingstuk voor nemen, dat je niet meer draagt. Belangrijk is dat het ademende en goed wasbare stof is, katoen of viscose bijvoorbeeld.
  • Knip het papieren patroon uit en leg het op de stof. Knip het 2 x uit de stof (let op, in spiegelbeeld zodat je twee helften hebt) 

  • Leg de twee delen met de goede kanten van de stof (de mooie kant) op elkaar en stik op de plek van de stippellijn op elkaar.

  • Dan maak je een rolzoom (dubbel omvouwen) aan de boven- en onderkant, ook die stik je vast.

  • Tot slot klap je aan beide zijkanten de flapjes om en die stik je ook vast.
  • Aan beide kanten zijn twee ‘tunneltjes’ ontstaan waar je het elastiek doorheen kunt doen. Je knoopt het elastiek vast in de lengte die je wilt.

  • Je mondkapje is klaar! 

  • PS: Mocht je graag een dubbele laag stof willen dan maak je het mondkapje twee keer en stik je die op elkaar. Je kunt zelfs een opening houden om een filter in te schuiven.

Succes!

 

De waardering van www.marjoleinelisabeth.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 214 reviews.