The making of ME

The making of ME

Wat moet er nou allemaal gebeuren voordat een Marjolein Elisabeth jurk of rok in de winkel hangt. Voor mij kraakhelder maar natuurlijk niet voor iedereen. Ik krijg er vaak nieuwsgierige vragen over. Vandaar dat ik het hele proces eens op een rijtje heb gezet.

  1. Inspiratie: Ideeën doe ik eigenlijk het hele jaar door op. Door mooie plekken die ik bezoek, tijdschriften die ik lees en mensen die ik om mij heen zie. Je kunt het zo gek niet bedenken. Alle ideeën noteer ik in een boekje zodat ik ze niet vergeet.
  2. Ontwerpen: Ik pak een vel papier en een potloot en ga tekenen tot ik een verzameling getekende kledingstukken heb in verschillende kleuren en dessins. Dan is het algemene idee voor de collectie ontstaan. Welke kleur is leidend en welk thema ga ik toepassen. Het ontstaat in mijn hoofd en op papier komt het tot leven.
  3. Patronen: Ookal werk ik met vaste modellen. De variaties in details en stoffen vragen toch vaak nog aanpassingen in de patronen. En soms introduceer ik een heel nieuw model. Daarvan moet dan ook nog een proefmodel gemaakt worden. Dat doe ik meestal zelf, op naailes bij AnyDress in Vlaardingen.
  4. Stoffen shoppen: Ik stap in mijn auto en ga langs al mijn leveranciers in de hoop dat ze hebben wat ik zoek. Dit gaat heel intuïtief, ik loop rond en wanneer ik vlinders in mijn buik voel stop ik. Als de kwaliteit van de stof aan mijn verwachting voldoet bestel ik de stof en laat ik deze afleveren bij het atelier waar alles gemaakt wordt.
  5. Productie: Als de stoffen bij het atelier afgeleverd zijn worden ze eerst gesneden – niet knippen dus maar snijden – en vervolgens worden alle losse delen in elkaar gezet. Ze hebben verschillende machines. Welke machine nodig is, is afhankelijk van de stof.
  6. Transport: Dat klinkt heel cool en groots maar betekent dat ik met mijn auto naar het atelier rijd en deze vol laad 🙂 Zo lang het nog gaat want als het teveel wordt dan moet ik iets anders verzinnen. Helaas, want ik vind het ophalen altijd een erg leuk moment!
  7. Fotoshoot: De fotoshoot doe ik altijd samen met Anne Dijkhorst van annesarahshoots.com – een super getalenteerde jonge fotografe – en mijzelf en een vriendin als model. Dat laatste doe ik bewust want ik ontwerp dagelijkse kleding en wie kunnen dat beter op de foto laten zien dan dagelijkse vrouwen, net als jij.
  8. Te koop: En dan eindelijk is de collectie te koop! Nadat ik alles in de webshop heb gezet, in mijn atelier heb gehangen en aan winkels uitgeleverd heb. En dan gaat altijd de champagne open, want iedere collectie betekent dat ik weer een half jaar iedere dag gedaan heb wat ik leuk vind en daar doe ik het voor!  
  9.    
  10.