Hoe een collectie ontstaat? Zo!

The making of ME

De Lente-Zomer 2020 Collectie is op dit moment in productie genomen in het atelier in Bulgarije. Dat betekent dat alle stoffen en benodigdheden daar liggen en dat ze weten wat ze moeten doen om uiteindelijk alles hier weer op tijd te hebben. Maar wat gaat daar nou allemaal aan vooraf? Wat moet er nou allemaal gebeuren voordat een Marjolein Elisabeth jurk of rok in de winkel hangt? Ik krijg er vaak nieuwsgierige vragen over. Vandaar dat ik het hele proces eens op een rijtje heb gezet.

 1. Inspiratie: Ideeën doe ik eigenlijk het hele jaar door op. Door mooie plekken die ik bezoek, tijdschriften die ik lees en mensen die ik om mij heen zie. Je kunt het zo gek niet bedenken. Kinderkleding en speelgoed zijn bijvoorbeeld ook een inspiratiebron. Ze zijn lekker kleurrijk, speels en fantasierijk. Heerlijk vind ik dat. Alle ideeën noteer of teken ik tussentijds in een boekje of ik maak notities in mijn telefoon zodat ik ze niet vergeet.
 2. Ontwerpen: In mijn hoofd is inmiddels een beeld ontstaan van hoe de collectie er in grote lijnen uit gaat zien, maar dat maak ik concreet met een prikbord en wat tijdschriften. Tot ik een moodboard heb met verschillende kleuren, sferen en dessins. Het ontstaat dus in mijn hoofd en komt daarna tot leven. Ik vertrouw eerst zo lang mogelijk op mijn hoofd om te zorgen dat ik echt op mijn gevoel af ga en niet teveel ga nadenken. Sinds ik Marjolein Elisabeth heb opgericht heeft mijn gevoel me nog nooit in de steek gelaten dus dat houd ik zo!
 3. Patronen: We werken natuurlijk met vaste modellen, maar de variaties in details en stoffen vragen toch vaak aanpassingen in de patronen. En soms introduceer ik zelfs een heel nieuw model. Het is dus altijd nodig om Mieneke en Ans – de dames van het patronenbureau waar we mee werken – te vragen wat aanpassingen door te voeren. Zij zitten in Tilburg, dus lekker dichtbij. Ik ga dus ook meestal persoonlijk even langs.
 4. Stoffen kiezen: Ik werk met een aantal vast stoffenleveranciers. Zij leveren de duurzame basics die ik veel gebruik of hebben een mooi assortiment waar meestal iets tussen zit wat perfect bij mijn collectie past. Van de stoffen die speciaal voor ME gemaakt worden komt eerst een voorbeeldje binnen zodat ik er akkoord op kan geven. Of ik doe bijvoorbeeld nog een wastest. De producenten zitten voornamelijk in Duitsland, Frankrijk en Italië. Zo weet ik zeker dat er gewerkt wordt volgens EU-richtlijnen. Bovendien zijn het familiebedrijven en dat zorgt voor dezelfde passie voor het vak als ik. En dat werkt fijn!
 5. Sample collectie: Van een groot aantal items maak ik een sample. Om door te passen en zeker te weten dat de stofkeuze goed is.
 6. Productie: Als de stoffen bij het atelier afgeleverd zijn worden ze eerst gesneden – niet knippen dus maar snijden – en vervolgens worden alle losse delen in elkaar gezet. Ze hebben verschillende machines. Welke machine nodig is, is afhankelijk van de stof. Deze productie verzorgen Dick en Jantien helemaal voor mij. Zij kunnen lezen en schrijven met het atelier en zorgen dat het atelier weet wat het moet doen en dat alles op tijd weer in Nederland is.
 7. Transport: Dat is altijd een spannend moment. Na een maand of 4 wachten komt alles per vrachtwagen naar Nederland toe. Het uitpakken is natuurlijk een feestje, maar toch is het ook altijd weer een opluchting als alles veilig is aangekomen en het er goed uit ziet. Nu werk ik al een tijdje met hetzelfde atelier en heb ik daar inmiddels wel vertrouwen in. Dat scheelt een hoop stress 🙂
 8. Fotoshoot: De fotoshoot doe ik altijd samen met Anouk van Studio309 en model Rosita van 2R Modelmanagement. We zijn inmiddels een hecht team en goed op elkaar ingespeeld. Ze kennen mijn label en de gedachte erachter goed. Dat zorgt voor prachtige foto’s.
 9. Te koop: En dan eindelijk is de collectie te koop! Nadat we alles in de webshop hebben gezet en aan de winkels uitgeleverd hebben. En dan gaat altijd de champagne open, want iedere collectie betekent dat ik weer een half jaar iedere dag gedaan heb wat ik leuk vind en daar doe ik het voor!

Liefs, Marjolein

 1.  
 2.  
De waardering van www.marjoleinelisabeth.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 306 reviews.
This website only uses analytical cookies (anonymised) and functional cookies.